Skip to main content

Kako modernu sigurnost pokreće djelotvorna informiranost

Pretvaranje podataka u korisne uvide ključno je u modernim zaštitarskim praksama jer omogućuje organizacijama da identificiraju i ublaže prijetnje u pravo vrijeme.

U posljednjem desetljeću prijetnje u našem okruženju brzo evoluiraju. Razumijevanje sve složenijih načina na koje akteri prijetnji djeluju postalo je ključno za donošenje informiranih odluka o sigurnosti, riziku i otpornosti.

Moć obavještajne analize u globalnom kontekstu

U svijetu obilježenom neizvjesnošću obavještajne službe nisu ograničene na vlade ili organizacije za provođenje zakona. Tvrtke svih veličina, uključujući mala i srednja poduzeća (SME), mogu pristupiti korisnim uvidima koji ih osnažuju da se učinkovito nose s izazovima.

Naš cilj u Securitasu je otvoriti vrata za šire tržište, osiguravajući da naši klijenti, bez obzira na njihovu veličinu ili industriju, mogu iskoristiti snagu inteligentnih uvida u svoju korist. Ostajući ispred i predviđajući potencijalne prijetnje ili poremećaje, tvrtke mogu zaštititi svoje operacije, svoju imovinu i ublažiti prijetnje prije nego što postanu rizici.

"U svijetu u kojem su svi međusobno povezani, postoji više nego ikad prilika za razvoj kompanija. Ali gdje postoji prilika, postoji i rizik", kaže Michael Evans, direktor Securitasovog Risk Intelligence Centra (RIC).

To ističu različiti scenariji, poput geopolitičkih napetosti između različitih globalnih aktera. Dok su informacije dostupne iz mnogih otvorenih izvora, ovo informacijsko okruženje sve je više ugroženo širenjem pogrešnih informacija, dezinformacija i zlonamjernih informacija. Pogrešne informacije su informacije koje dijele pojedinci jer su bili dovedeni u zabludu; dezinformacije su praksa namjernog širenja lažnih informacija radi promicanja određenih ciljeva. Zlonamjerne informacije uključuju korištenje istinitih informacija u zlonamjerne svrhe, kao što je doxing (postupak prikupljanja nečijih osobnih podataka i informacija kao i njihovo javno objavljivanje na internetu, bez dopuštenja, čime se žrtva izlaže neugodnostima, rizicima pa i mogućim opasnim situacijama). Ti su rizici povećani kako su organizacije i njihovi ljudi, uključujući rukovoditelje, sve više povezani s internetskim svijetom.

Metoda za predviđanje rizika koja uključuje sve izvore

RIC-ova strategija obavještajnih podataka za sve izvore vrti se oko korištenja svih dostupnih i odgovarajućih izvora obavještajnih podataka prilagođenih specifičnim zahtjevima. To uključuje obavještajni rad otvorenog izvora (OSINT), prikupljanje podataka iz otvorenih izvora informacija poput javnih web stranica, novinskih izdanja ili industrijskih časopisa. Inteligencija društvenih medija (SOCMINT), posebno polje unutar šireg OSINT prostora, iskorištava se za pružanje vrijednih uvida u novonastale incidente, društvene signale i za sintetiziranje točaka podataka u značajne trendove i analize.

Kako bi povećao mogućnosti razumijevanja i praćenja organizacije, RIC surađuje s drugim operativnim agencijama i pomno prati aktere prijetnji unutar njihovih vlastitih informacijskih okruženja. Ovi specifični izvori, zajedno s izvorima specifičnim za Securitas, uključujući našu globalnu ljudsku obavještajnu (HUMINT) mrežu zaposlenika i senzorske podatke koje je prikupio tehnološki odjel, čine opsežno „spremište“ informacija.

U konačnici, RIC-ov pristup nadilazi prikupljanje podataka i informacija; usredotočen je na proizvodnju gotovih obavještajnih podataka i njihovo učinkovito širenje kako bi klijenti mogli donositi odluke i djelovati, koristeći sve Securitasove zaštitarske usluge. RIC kanalizira obavještajne podatke izravno klijentima, pružajući obavijesti u stvarnom vremenu putem njihovih preferiranih komunikacijskih platformi. Istodobno, Securitas integrira obavještajne podatke u operativne procese, osiguravajući da zaštitari na licu mjesta i naši timovi budu svjesni potencijalnih prijetnji. Dijeleći ovu odgovornost, olakšavamo teret našim klijentima i omogućujemo timovima na terenu da proaktivno ublaže prijetnje.

Mogućnosti informiranosti

Široka dostupnost podataka i informacija podrazumijeva da svatko može prikupljati obavještajne podatke, ali točnost, pravodobnost i relevantnost mogu varirati. Pouzdana i vjerodostojna informiranost zahtijeva stručnost u predmetu, pristup različitim izvorima i uvide u industriju. Djelotvorna obavještajna informacija je ključna, jer omogućuje organizacijama da zaštite svoje ljude, prostorije, operacije i reputaciju branda.

"Informiranost može pomoći u razbijanju silosa. Lideri mogu integrirati inteligenciju u svoje poslovanje u različitim divizijama, odjelima i funkcijama te pronaći vrijednost za sve", kaže Michael. "Radi se o tome da je primijenite na svim razinama poslovanja i organizacije, a ne samo da je koriste službenici sigurnosti i prva linija, šefovi odjela."

Informiranost ima ključnu ulogu u upravljanju rizicima i prepoznavanju prilika u povezanom svijetu. Međutim, ključno je pristupiti prikupljanju i korištenju obavještajnih podataka na odgovoran i strateški način.

Profesionalne savjetodavne usluge mogu usmjeravati organizacije u donošenju odluka koje će koristiti njihovom poslovanju, a istovremeno umanjiti potencijalne rizike. Štoviše, nudi prednost pri donošenju odluka i procjeni situacije potrebne za planiranje i provedbu planova za nepredviđene situacije. Ostajući informiranima, organizacije mogu donositi proaktivne odluke u stvarnom vremenu ili prilagoditi tijek djelovanja prema potrebi. Ovo se odnosi na svakodnevne odluke, poput planiranja sigurnosnih položaja, odluke o uobičajenom poslovanju, poput odabira mjesta za događaj, ili velikih događaja poput ulaska na tržište i geopolitičkog razvoja.

Korištenjem obavještajnih usluga, organizacije mogu uskladiti uvide s poslovnim ciljevima i odgovoriti na prijetnje na učinkovitiji način. To uključuje iskorištavanje lekcija naučenih iz prošlih događaja i prepoznavanje novih prilika koje bi inače bile zanemarene. U konačnici, informiranost omogućuje tvrtkama da donose informirane odluke, maksimiziraju profitabilnost i brzo se prilagode promjenjivom okruženju.

Nažalost, ne podržavamo ovaj web preglednik. Pokušajte koristiti novije preglednike poput Chromea, Safarija, Firefoxa ili Edgea.